SYMPOSIUM
TASTEND ONDERWEG
Wat kan het belang zijn van ons tastgevoel in
Het symposium wordt gehouden op vrijdag 23 oktober 2020 in de Schouwburg De Lawei in Drachten en loopt van 10 -17 uur. In de pauze is er een buffet (inclusief) en er is een boekentafel. Kaarten á €95 verkrijgbaar via het bestelformulier onderaan deze pagina of bij De Lawei.
Accreditatie door de SRVB en NVPA 6 punten en wordt aangevraagd o.m. bij V&VN, NU91, KNOV.
Opzet van het symposium TASTEND ONDERWEG in zorg en onderwijs
Er worden op het symposium vier thema’s gepresenteerd:
1 Tast als functie en tast als beleving, een inleiding over wat tast(gevoel) is en hoe er naar gekeken kan worden.
2 Geboorte als proces van Wederzijdse Zorg, een uitwerking van de rol die tast(gevoel) speelt in zwangerschap en geboorte.
3 Belichaamd Onderwijs, waarbij het belang van tast(gevoel) en geraaktheid wordt toegelicht in het kader van ‘ elkaar leren ‘, zowel in de werkzame praktijk als in kennisoverdracht.
4 Hoe tasten of voelen wij in de Zorg? Nadenken over ‘het belang van aangeraakt worden, niet als een ding, maar als een voelend lichaam.’
Bovenstaande thema’s worden op verschillende manieren naar voren gebracht. Eerst is er een kennisdeel in de vorm van een voordracht. Hierin wordt het betreffende onderwerp door een spreker nader toegelicht. Aansluitend wordt het thema in zang, poëzie, muziek, toneel of film geïllustreerd. De thema’s worden ‘uitgeluid’ met dans of een praktische ervaring met het publiek. Voor elk thema is ruim een uur beschikbaar. Deze vorm is gekozen, omdat kennis(overdracht) niet alleen in abstracte termen bij ons binnenkomt, maar ook in de beleving langs kunstige en ondoorgrondelijke paden.
Doelgroepen
Het symposium heeft als doelgroepen verpleegkundigen, vaktherapeuten, verzorgenden, hulpverleners, begeleiders (uit de praktijk), vrijwilligers, docenten, studenten (MBO/HBO/Universiteit) en beleidsmakers. Onderliggende gedachte: de ‘goede’ verzorgende, arts, verpleegkundige of docent is niet alleen de vakkundige, maar ook de zorgkundige die het leven betekenis geeft in wederzijdse zorg.
De Sprekers
- Anneke Schmidt is verloskundige en haptotherapeut te Joure
- Jan Flameling is filosoof, auteur, geeft onderwijs aan de Internationale School voor Wijsbegeerte en heeft een eigen Filosofisch Bureau Ataraxia
- Jan Koning is senior verpleegkundige oncologie, zij was eerder werkzaam aan het Wenckebach Instituut UMCG (ontwikkeling en opleiding van professionals in de zorg)
- Gosse Postma, haptotherapeut en ethicus te Winsum Frl., schrijver van Tast als Leven, wederzijdse zorg als ethische betrekking.
De Spelers
Dans:
- Hannah Rypma, dansacademie Tilburg,
- Afke Abbas, fysiotherapeut en danseres
Theater:
- Zen Roorda, acteur/ regisseur bij onder meer Illustere Figuren.
- Marjan Houkes, moeder, hulpverlener en Sporttheateractrice
Muziek
- Louis Godschalk: hangdrum en percussie
- Anne Zwaga: sax en zang
- Stephan Jankowski: gitaar en zang
- Thea Deinum: percussie
- De teksten bij de muziek en in de dialogen zijn van Gosse Postma, als in Finestra Aperta, dat vorig jaar met veel succes – een maand lang uitverkocht– werd uitgevoerd in het kader van LF2018
Het symposium wordt gehouden op vrijdag 23 oktober 2020 in de Schouwburg De Lawei in Drachten van 10 -17 uur.
Lunch is inclusief.
Verder is er een boekentafel en een expositie van beeldend werk van Mink Veenema en Mike Goger.
Kaarten á €95 verkrijgbaar via deze website of De Lawei.
Accreditatie is toegekend door de SRVB en de NVPA (6 pnt). En is verder aangevraagd bij een aantal beroepsverenigingen: V&VN, NU91, SRVB en KNOV.