HELAAS HELAAS wordt het Symposium Tastend Onderweg afgelast
 
Beste mensen,
 
Helaas hebben wij moeten besluiten het symposium Tasten Onderweg in De Lawei te Drachten op 23 oktober aanstaande af te gelasten in verband met de maatregelen Covid-19. Het spijt ons zeer voor jullie en voor ons, waar naast 'het balend gevoel' al veel werk verricht is en kosten zijn gemaakt.
Het is vanwege het laatste en natuurlijk jullie aandacht voor het thema, dat wij een aantal, zeg, alternatieven aanbieden om onze organisatie de mogelijkheid te bieden de balans zonder grote schuld af te sluiten. Het zou mooi zijn als je/jullie een van de alternatieven mooi genoeg vinden om daar de kosten van de kaart(en) voor te gebruiken. Uiteraard kun je/jullie geld terugvragen en voor andere ook mooie zaken gebruiken!
Hieronder worden de verschillende alternatieven genoemd:
 
1.  Voor groepen kunnen op locatie of op Weakens Frl. (Maatschap Protacte) een dag 'op maat' rond Tast(gevoel)  worden aangeboden. Op zo' n dag zullen verschillende benaderingen binnen het Tastzintuiglijk Begeleiden worden aangeboden. 
Geschikt voor elk begeleidend beroep in verzorgings- verpleeghuis, begeleid wonen of ondersteuning, kraamzorg, onderwijs etc. [Docenten Sita Geerling en/of Gosse Postma]
 
2.  Ieder kan zich inschrijven voor een introductiedag Tastzintuiglijke Beeldende Therapie. Op deze dagen ga je niet in therapie, maar je krijgt een introductie aangeboden rond een aantal methoden die gebruikt kunnen worden in het begeleidend werken. Eveneens geschikt voor de onder 1. genoemde sectoren. [Docent Sita Geerling]
 
3. Ieder kan zich inschrijven voor een dag rond het thema Geboorte en Tast(gevoel). Geschikt voor iedere begeleider die geboren is. [Docent Anneke Schmidt en/of Gosse Postma]
 
4. Een pakket boeken(5) van Gosse A. Postma: Haptonomiek (2000), een praktische kijk op Haptonomie; Existentiële  Zorg (2012), onder meer over Emmanuel Levinas; In Ademende Tijd (2016), 33 gedichten en tekst Geboorte van de Ander; Tast als Leven, wederzijdse zorg als ethische betrekking (2017), filosofie en ethiek rond de tast; Roerseltjes, 14 korte impressies en 10 gedichten (2020).
 
5.  Aan de deelnemers van de opleidingsgroepen Haptonomiek zal één dag per kaart in mindering kunnen worden gebracht op de factuur van de opleiding.
 
Hopelijk vind je iets van je gading! Je kunt per mail aangeven wat je keuze is en het is voldoende om in een 'Re:' een cijfer aan te geven of 'graag teruggave', wij zullen dan actie ondernemen en mogelijke data doorgeven, dan wel afspraken maken in het komend jaar, boeken verzenden, geld terugstorten enz.
 
Vriendelijke groet mede namens het vijftienkoppige team van Tastend Onderweg,
 
Gerco van Veenen en Gosse Postma

 

 

  SYMPOSIUM       

nieuwlogoprotacte300px

 

TASTEND ONDERWEG

in zorg en onderwijs

 Wat kan het belang zijn van ons tastgevoel in

zorg en onderwijs? Is tast slechts een functie,
of gaat het ook om beleving? Dit symposium
werkt het belang uit van Tast als Beleving.
Naast inhoudelijke presentaties wordt de tast
geïllustreerd met muziektheater, film en dans.
Zoals het succes Finestra Aperta (LF2018)
gebaseerd werd op het boek Tast als Leven
van Gosse A. Postma, zo zal dit symposium
een verdere uitwerking zijn in kennis en creatie.
 

Het symposium wordt gehouden op vrijdag 23 oktober 2020 in de Schouwburg De Lawei in Drachten en loopt van 10 -17 uur. In de pauze is er een buffet (inclusief) en er is een boekentafel. Kaarten á €95 verkrijgbaar via het bestelformulier onderaan deze pagina of bij De Lawei.
Accreditatie door de SRVB en NVPA 6 punten en wordt aangevraagd o.m. bij V&VN, NU91,  KNOV.

Opzet van het symposium TASTEND ONDERWEG in zorg en onderwijs

Er worden op het symposium vier thema’s gepresenteerd:

1 Tast als functie en tast als beleving, een inleiding over wat tast(gevoel) is en hoe er naar gekeken kan worden.

2 Geboorte als proces van Wederzijdse Zorg, een uitwerking van de rol die tast(gevoel) speelt in zwangerschap en geboorte.

3 Belichaamd Onderwijs, waarbij het belang van tast(gevoel) en geraaktheid wordt toegelicht in het kader van ‘ elkaar leren ‘, zowel in   de werkzame praktijk als in kennisoverdracht.

4 Hoe tasten of voelen wij in de Zorg? Nadenken over ‘het belang van aangeraakt worden, niet als een ding, maar als een voelend lichaam.’

Bovenstaande thema’s worden op verschillende manieren naar voren gebracht. Eerst is er een kennisdeel in de vorm van een voordracht. Hierin wordt het betreffende onderwerp door een spreker nader toegelicht. Aansluitend wordt het thema in zang, poëzie, muziek, toneel of film geïllustreerd. De thema’s worden ‘uitgeluid’ met dans of een praktische ervaring met het publiek. Voor elk thema is ruim een uur beschikbaar. Deze vorm is gekozen, omdat kennis(overdracht) niet alleen in abstracte termen bij ons binnenkomt, maar ook in de beleving langs kunstige en ondoorgrondelijke paden.

Doelgroepen

Het symposium heeft als doelgroepen verpleegkundigen, vaktherapeuten, verzorgenden, hulpverleners, begeleiders (uit de praktijk), vrijwilligers, docenten, studenten (MBO/HBO/Universiteit) en beleidsmakers. Onderliggende gedachte: de ‘goede’ verzorgende, arts, verpleegkundige of docent is niet alleen de vakkundige, maar ook de zorgkundige die het leven betekenis geeft in wederzijdse zorg.

De Sprekers

- Anneke Schmidt is verloskundige en haptotherapeut te Joure

- Jan Flameling is filosoof, auteur, geeft onderwijs aan de Internationale School voor Wijsbegeerte en heeft een eigen Filosofisch Bureau Ataraxia

- Jan Koning is senior verpleegkundige oncologie, zij was eerder werkzaam aan het Wenckebach Instituut UMCG (ontwikkeling en opleiding van professionals in de zorg)

- Gosse Postma, haptotherapeut en ethicus te Winsum Frl., schrijver van Tast als Leven, wederzijdse zorg als ethische betrekking.

De Spelers

Dans:

- Hannah Rypma, dansacademie Tilburg,         

- Afke Abbas, fysiotherapeut en danseres

Theater:

- Zen Roorda, acteur/ regisseur bij onder meer Illustere Figuren.

- Marjan Houkes, moeder, hulpverlener en Sporttheateractrice  

Muziek

- Louis Godschalk: hangdrum en percussie

- Anne Zwaga: sax en zang

- Stephan Jankowski: gitaar en zang

- Thea Deinum: percussie

- De teksten bij de muziek en in de dialogen zijn van Gosse Postma, als in Finestra Aperta, dat vorig jaar met veel succes – een maand lang uitverkocht– werd uitgevoerd in het kader van LF2018

Het symposium wordt gehouden op vrijdag 23 oktober 2020 in de Schouwburg De Lawei in Drachten van 10 -17 uur.
Lunch is inclusief.

Verder is er een boekentafel en een expositie van beeldend werk van Mink Veenema en Mike Goger.

Kaarten á €95 verkrijgbaar via deze website of De Lawei.

Accreditatie is toegekend door de SRVB en de NVPA (6 pnt). En is verder aangevraagd bij een aantal beroepsverenigingen: V&VN, NU91, SRVB en KNOV.

 

 

 

 

 

© 2021 Protacte.

Login Form